Sjøbåren

 

2024, Lyngør, fra lys til mørke. Roterende panoramakamera. Forstørrelse fra mellomformat negativ. Analogt matt sølvgelatinsbarytt.

 

2018, Lyngør. Trippeleksponert horisont fra drivende båt. Soloppgang, solhøyde og solnedgang. Forstørrelse fra 4x5 negativ. Analogt c-print.

2023, Helgelandskysten. Trippel-eksponering fra seilbåt. Forstørrelse fra 35mm negativ. Analogt c-print.

2021, Lyngør. Ett sekunds eksponering fra drivende båt. Forstørrelse fra 4x5 negativ. Analogt matt sølvgelatinsbarytt.

2020, Lyngør. Ett sekunds eksponering fra drivende båt. Forstørrelse fra 4x5 negativ. Analogt matt sølvgelatinsbarytt.

2018, Lyngør. Roterende panoramakamera fra drivende båt. Forstørrelse fra mellomformat negativ. Analogt matt sølvgelatinsbarytt.

1985. Min bestefar på hans øy, Langholmen, Lyngør. Fra artikkel i Agderposten. Ukjent fotograf.

2018. Min far syr seil på seilloftet i Lyngør. Foto: Agnete Brun, Dagbladet. Digital print.

Ukjent år. Negativ etter min bestefar. Forstørrelse fra 127-film. Analogt matt sølvgelatinsbarytt.

2020. Utsikten fra soveromsvinduet mitt. Jeg bor i mine besteforeldres hus, bygget i 1856. Forstørrelse fra mellomformat negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

1912. Fra 100-års markeringen til slaget i Lyngør, 1812. Slaget i Lyngør var et sjøslag mellom Danmark-Norge og Storbritannia. Slaget endte med et dansk-norsk nederlag og markerte slutten på Kongeriket Danmark-Norges involvering i Napoleonskrigene. Dette førte til Kieltraktaten, hvor Danmark avstod herredømmet over Norge, noe som la grunnlaget for Norges uavhengighetsbevegelse, og førte til at Norge opprettet sitt eget parlament og grunnlov. Den gamle sildesalteriet, som i dag huser seilloftet og mitt mørkerom, kan ses på høyre side av bildet. Ukjent fotograf. Fra Kubens arkiv. Digitalt print.

1940-tallet. Negativ etter min bestefar. Som førstestyrmann, sannsynligvis i handelsflåten. Forstørrelse fra mellomformat negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2018. 10 sekunders eksponering fra drivende båt. Forstørrelse fra 4x5 negativ. Analogt matt sølvgelatinsbarytt.

2020. En hel natts eksponering av nattehimmelen fra båt på svai. Forstørrelse fra 4x5 negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2014, Los Angeles. Seilduk på en flåte. Bestefar seilte mellom LA og Peru. Forstørrelse fra 4x5 negativ. Analog c-print.

2014 Manuel Babio, min bestefars gudsønn, utenfor huset sitt i Callao, Lima. Manuels grandonkel var Francisco Franco, og familien hans reiste til Peru før krigen. Forstørrelse fra 4x5 negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2014. Manuel Babio, holder et bilde av min bestefar. Forstørrelse fra 35mm negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2021. Askerøya, Lyngør. Trippel-eksponert fra båt. Forstørrelse fra 4x5 negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2018. Trippel-eksponert horisont fra drivende båt. Soloppgang, middag og solnedgang. Forstørrelse fra 4x5 negativ. Analog c-print.

2020, Jomfruland. Trippel-eksponering fra land. Forstørrelse fra 8x10 negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

Ueksponert 8x10 negativ i fremkallertank halvfylt med fikseringsvæske, plassert på flåte i 1 minutt. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2023, Lyngør. Portretter av de siste fastboende i Lyngør. Greta Hoel foran huset hun vokste opp i og bor i. Forstørrelse fra 8x10 negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2024, Lyngør. Portretter av de siste fastboende i Lyngør. Min kusine Rebekka Bomann-Larsen på sin brygge. Forstørrelse fra 8x10 negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2024, Lyngør. Portretter av de siste fastboende i Lyngør. Frida Feddersen foran den gamle skolen som hun bor i. Henry ble født i mars. Forstørrelse fra 8x10 negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

Gjennom latente historier og følgende fremtider: Et unikt samfunn, dets arv og dens globale bånd, veves sammen med personlige fortellinger og lokale folkeminner, og kaster lys over globaliseringens utstrakte påvirkning.

Boken "Time by the Sea" vil utforske kulturell identitet, historiske koloniale etterspill, miljøforandringer og globalisering – med Lyngør som bakteppe, en bilfri øygruppe hyllet som ‘Europas best bevarte tettsted’ av EU. Forankret i min tolvte generasjons arv i Lyngør, vil dette prosjektet utforske stedets maritime historie og dagens miljømessige og sosiale utfordringer. Johan Harstad vil forfatte et åpningsessay som setter en bredere kontekst for temaene som utforskes.

PhD Håkon Haugland ved Kuben Museum og Arkiv i Arendal vil utdype Lyngørs sjøfartshistorie. Hans forskning vil trekke linjene fra seilskutetiden og frem til moderne tid, og understreke øyas plass i en videre global ramme.

Slaget i Lyngør i 1812, som var et avgjørende øyeblikk som bidro til Kieltraktaten og Norges vei mot uavhengighet, understreker øyas rolle i større historiske sammenhenger. Videre reflekterer prosjektet over hvordan globaliseringen har formet og påvirker livet i Lyngør, og utforsker spørsmål om fremtiden i lys av klimaendringer og turismens påvirkning. Med rekordhøye eiendomspriser i Norge, er det en spenning mellom å bevare Lyngørs rike historiske arv og presset fra kommersiell utvikling.

I mine konseptuelle sjø- og landskapsbilder gir jeg slipp på noe av kontrollen under fotograferingsprosessen, og slik reflekterer over natur- og samfunnsmessige krefter som er utenfor individets råderett. Klimaendringer, som et eksempel, representerer en slik makro-skala utfordring hvor individets påvirkningskraft kan synes marginal. Likevel, i denne erkjennelsen av begrensning ligger også en anerkjennelse av kollektiv handling og tilpasningens nødvendighet.

Videre vil jeg utforske min bestefars erfaringer som krigsseiler mellom LA og Lima, samt hans tid som gruvearbeider i La Oroya, Peru, for å kaste lys over den globale handelens effekt og miljøutfordring. Simen Tveitereid vil skrive om disse opplevelsene, og inkludere refleksjoner omkring Lyngør i dag.

I boken presenteres portretter av Lyngørs 45 innbyggere, foran sine hjem. Gjennom dette vil leserne se hvordan arkitekturen og menneskene sammen forteller om øyas historie og kultur. Bildene inviterer til en dypere forståelse av samspillet mellom et steds fortid og dets nåværende samfunn.

Jeg vil også hedre min mentor Dag Alveng ved å inkludere bilder fra hans prosjekt ‘I Love this Time of Year’, hvor han gjorde multieksponeringer på Manhattan gjennom fire kamerarotasjoner. I min serie ‘I Love this Time of Year too’, bruker jeg samme metode for å fange Lyngørs gjennom høst, vinter og vår. Denne forbindelsen knytter Lyngør til New York – en kjent havn for lokale sjøfolk.

Som en påskjønnelse for deres deltakelse i portrettene, inviteres Lyngør-folk til å velge et bilde fra serien. Bildene de velger vil bli med i boken, men også henge i deres hjem, i de samme husene som danner bakgrunnen for deres portretter. På denne måten blir boken et samarbeidsprosjekt, og deres hjem blir en del av utstillingen, og legger til et personlig lag i deres forbindelse med stedet og dets historie.

I fortellingen nevnes kort min bakgrunn for å gi kontekst til de dypere temaene i boken. Jeg vokste opp i Lyngør, rodde til skolen, noe som reflekterer et dagligliv tett knyttet til sjøen. Min fars arbeid som seilmaker er også nevnt, noe som illustrerer de tradisjonelle ferdighetene som fortsatt former vårt samfunn. I tillegg har jeg seilt rundt Atlanteren i en losbåt bygget i 1894, noe som understreker en personlig tilknytning til maritim arv. I tråd med dette vil bokens omslag være trukket i seilduk—en hyllest både til det tradisjonelle seilmakerfaget og det konstante nærværet av sjøen i Lyngørs liv. Ideelt sett, eller kanskje i et spesialopplag, vil denne duken være gjenbrukt fra faktiske brukte seil. På denne måten forteller ikke bare boken en historie, men er også innpakket i selve stoffet av sjøfartshistorien.

Til slutt bringer dr.philos. Dag O. Hessen oss inn i en ettertanke om Lyngørs fremtid og etterlater oss med spørsmål om hvordan øyas samfunn kan tilpasse seg de kommende tider preget av endring.

"Time by the Sea" er vevet fra fotografiets evne til å skildre tid, fra Lyngørs historiske dybder til personlige og potensielt fremtidige historier fanget gjennom samtidsbilder og eksperimentelle teknikker. Prosjektet reflekterer over det latente—både i det analoge mediets evne til å holde øyeblikk før de blir synlige, og i livene til de gjenværende innbyggerne som bærere av en umiddelbar, men flyktig fortid. Det utforsker også personlige dokumentarer fra reiser, som knytter individuelle erfaringer til bredere globale sammenhenger, og eksperimenterer med eksponeringer som fanger flere lag av tid i ett enkelt bilde. Gjennom denne mangfoldigheten av visuelle språk, inviterer "Time by the Sea" til dypere ettertanke om fotografiets rolle i å fange og formidle historiens flyktighet, minnenes lag, og hvordan det usette og det forestående er vevd inn i det nåværende landskapet. Avslutningen søker derfor å løfte vårt perspektiv—det handler om å bevare ikke bare minnet om et sted, men også å anerkjenne verdiene av mangfold og spesifisitet som små samfunn bringer til den globale fortellingen. Når vi vitner disse prosessene som utfolder seg i Lyngør, speiles et universelt problem: utfordringene med å opprettholde kulturell rikdom i møte med vår tids påtrengende krefter. Fotografiene fungerer dermed som en bro mellom det lokale og det universelle, og inviterer oss til å reflektere over hva som står på spill i en raskt foranderlig verden.

2018. Et seil laget av min far over bestefars øy. Forstørrelse fra 4x5 negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

1986. Jeg er ute og seiler i vår spissgatter fra 1948. Tatt av min far. Analog c-print.

Ca. 1945, utenfor Peru. Fra S/Y Acapana, fotografert av min bestefar. Reprofoto.

2023. Min bestefars storsirkelkart, fotografert på veggen i mitt mørkeromsstativ, belyst av negativ i forstørreren. Forstørrelse fra 8x10 negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

1903. Anders Beer Wilse, fra Nasjonalbiblioteket. Lyngør østover, tatt fra kyststien. Glassnegativ. Digital print.

M/S TYR i Lyngør. 10.01.1927, bestefar mønstret på, førstereis, 18 år gammel. (Med armene krysset i sentrum) Sammen med 10 andre fra lokalområdet. Reprofoto.

2022. Gjentatte turer og tilbakespoling av film. 15-ganger eksponering. Vårt hus i midten. Forstørrelse fra mellomformat negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2020. 30-ganger eksponering av 15 trær over 30 dager. Forstørrelse fra mellomformat negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

1992. Manhattan Skyline, Dag Alveng, fra ‘I love this time of year’. Kvadruppel eksponering, kameraet rotert 90 grader for hver eksponering. Forstørrelse fra 4x5 negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt. 56cm x 44cm, fra min egen samling.

2024. Lyngør Skyline. Jeg har laget en hyllest til min gamle mester Dag Alveng ved å bruke samme kvadruple eksponeringsteknikk på en annen øy, Lyngør. Manhattan og Lyngør har begge landsrekorder i eiendomspriserr. Jeg fotograferer utenfor turistsesongen, og kaller serien ‘I love this time of year too’. Forstørrelse fra mellomformat negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2024, Lyngør. Kvadrruppel eksponering. Forstørrelse fra mellomformat negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2014. Smelteverket i La Oroya, Peru, 3745m, hvor min bestefar jobbet under krigen. Forstørrelse fra 4x5 negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2014, Peru. La Oroya. Ingen vegetasjon på fjellsidene på grunn av utslippene fra smelteverket. Forstørrelse fra 4x5 negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2016, Peru. Isla San Lorenzo, utenfor Callao, Lima. Farvannene min bestefar seilte i under krigen. Forstørrelse fra 35mm negativ. Analog matt sølvgelatinsbarytt.

2014, Peru. Blå seilduk. Forstørrelse fra 4x5 negativ. Analog c-print.

2022, Lyngør. Vanntett kamera fra drivende båt. Forstørrelse fra 35mm negativ. Analog matt sølvgelatinsbarytt.

2020. Tricolor-teknikk på ett fargenegativ. Forstørrelse fra 4x5 negativ. Analog c-print.

Dragefotografering med 3D-printet 4x5 kamera. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2023, Lyngør. Portretter av de siste fastboende i Lyngør. Knut Welo, foran losenes vakthus som han restaurerer. Forstørrelse fra 8x10 negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2024, Lyngør. Portretter av de siste fastboende i Lyngør. Min onkel Karl Bomann-Larsen i sitt bibliotek. Forstørrelse fra 8x10 negativ. Analog blank sølvgelatinsbarytt.

2023, Skagen Museum. Foreldrene mine ser på "Den druknede" av Michael Ancher. Moren min sin bror druknet i en alder av 5 år, og hennes oldefar i en alder av 35 år. Analog c-print.